![](/media/lib/166/n-jedzenie-c12b5c353dc5b492753a577514a18139.jpg)
Dieta wegańska ryzykowna dla małych dzieci
3 lipca 2017, 11:20Eksperci zgromadzeni na 50. Dorocznym spotkaniu Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Dietetyki Pediatrycznej (ESPGHAN) ostrzegli, że rodzice nie powinni stosować u małych dzieci diety wegańskiej bez nadzoru lekarza i dietetyka.
![](/media/lib/401/n-pszczoly-i-sinice-0920de91f389a3117f0eb6ad5cb8b160.jpg)
Sinicowy zastępnik pyłku dla pszczół
12 maja 2020, 13:51Sinice Arthrospira platensis mogą być dobrym zastępnikiem pyłku w żywieniu uzupełniającym pszczół miodnych. Tak jak pyłek, zawierają sporo niezbędnych aminokwasów, a także różnorodne lipidy funkcjonalne, np. fosfolipidy i sterole.
![](/media/lib/523/n-smierc-b91e1aab79769c408b58cb9bc597d126.jpg)
Cykl filmów „Imago mortis”: aspekty śmierci z punktu widzenia medycyny i antropologii
20 października 2022, 13:23Na 21 października zaplanowano premierę pierwszego odcinka cyklu filmów edukacyjnych „Imago mortis - Oblicza śmierci”. Wywiady w formie wideo będzie można zobaczyć na kanale Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (UMW) na YouTube'ie. Wśród poruszanych tematów znajdą się m.in. zagadki medycyny sądowej, dowody zbrodni ze zbiorów muzealnych uczelni czy program donacji ciała do celów naukowych.
Paracetamol spowalnia odbudowę kości
5 września 2007, 11:16Paracetamol jest jednym z najpowszechniej stosowanych środków przeciwbólowych. Badacze z Wydziału Pielęgniarstwa Uniwersytetu w Granadzie wykazali jednak, że może on spowalniać regenerację kości.
![](/media/lib/53/babcia-z-wnuczka-33acb9f56c9276000f3909897cebb02a.jpg)
Cholesterolowa depresja
22 lipca 2010, 08:45Wysoki poziom cholesterolu oznacza zwiększone ryzyko chorób serca i udaru. Wcześniejsze badania wykazały też, że określone formy udaru przyczyniają się do depresji, a nieprawidłowy profil lipidowy zwiększa ryzyko wystąpienia depresji u starszych osób. Najnowsze studium sugeruje, że sprawa jest bardziej skomplikowana, niż się wydawało, a dodatkowo pojawiają się różnice międzypłciowe (Biological Psychiatry).
![](/media/lib/105/n-pigulki-e19b5a80790f02523007e4a926281e16.jpg)
Psychotropy w wodzie a autyzmopodobna ekspresja genów u ryb
11 czerwca 2012, 10:00Antydepresanty i inne środki psychoaktywne, które dostają się do wody, zmieniają profil ekspresji genów u ryb. Zaczyna ona przypominać tę widywaną przy spektrum zaburzeń autystycznych (ang. autism spectrum disorder, ASD).
![](/media/lib/118/n-pomidory-81c1cb785930120db2b16eb10df44d88.jpg)
Czego unikać, by nie zniszczyć woni świeżych pomidorów?
2 grudnia 2015, 11:29W ostatnich 50 latach aromat świeżych pomidorów stał się słabszy. Autorzy najnowszego raportu z pisma HortScience ustalili, że mają na to wpływ nie tylko czas zbiorów, wykorzystanie regulatorów wzrostu czy temperatura/atmosfera przechowywania, ale i powszechne praktyki kuchenne, takie jak blanszowanie.
![](/media/lib/122/n-mech-50077742a97000c19b013222663b93e7.jpg)
Pod koniec września odbędzie się pierwszy Dzień Mszaka
18 lipca 2018, 14:11Dwudziestego dziewiątego września w Łodzi-Łagiewnikach chętni będą mogli wziąć udział w pierwszym Dniu Mszaka.
![](/media/lib/458/n-olympus-b75140cb253567e4bdb67be523286719.jpg)
Olympus PEN E-P7 – nowoczesność w klasycznej formie
11 czerwca 2021, 12:09Firma OM Digital Solutions, która przed kilkoma miesiącami przejęła legendarną markę Olympus, zaprezentowała właśnie nowy aparat fotograficzny systemu Mikro Cztery Trzecie – model Olympus PEN E-P7. Pod względem wzornictwa urządzenie nawiązuje do klasycznych modeli firmy, jednak w środku znajdziemy zdecydowanie współczesne komponenty
![](/media/lib/31/tofu-68414cfc00818b186cd357e67398036b.jpg)
Tofu o smaku Clooneya
16 marca 2009, 18:32George Clooney musiał być ostatnio bardzo zaskoczony, gdy przeczytał list od PETA. Organizacja otrzymała ręcznik, używany przez aktora w jednym z klubów fitness. W związku z tym pojawił się pomysł, by wyprodukować linię tofu o jego zapachu (smaku?). Nosiłoby ono nazwę CloFu i miałoby przyciągnąć nie tylko fanów George'a, lecz także innych ludzi, którzy dotąd obawiali się mdłego smaku bądź braku odpowiednich umiejętności kulinarnych.